ERDEI ISKOLA
Erdei iskola program Palócföldön

Hétfő: Érkezés a Budapesttől mindössze 75 km-re, a Cserhát szívében található, erdőkkel körülölelt hangulatos településre, Szandára. A szálláshely elfoglalása után tréfás falukutatási vetélkedő keretében ismerkedés a táborral és környékével: népi pincesor, palóc építészet, "A Máriácska káponka titka". Vacsora.

Kedd: Bepillantás az állattartás titkaiba - az istálló és egy falusi udvar lakói. Lovaglási lehetőség - futószáras oktatással. Ebéd után a Természetvédelmi Területen kialakított Tanösvény bejárása. Az ehhez kapcsolódó feladatlapok kiértékelése után látogatás a Helytörténeti és Vadászati Múzeumban, ahol érdekes előadás egészíti ki a látványos bemutatót.

Szerda: Autóbuszos kirándulás Hollókőre. A Világörökség részét képező "múzeumfalu" felfedezése:  65 védett épület a 17. századi palóc népi építészet stílusában. A falu nevezetességeinek megtekintése, a csoport érdeklődése szerint: Vár - Falumúzeum - Tájház - Postamúzeum - Szövőház - Fazekasház - Mívesház - Babamúzeum - fatornyos, zsindelyes templom. A visszaérkezést követően sportolási lehetőségek (futball, röplabda, ping-pong), játékok, vetélkedők (Ki Mit Tud? - Nógrádról és a palócokról). Vacsora után izgalmas éjszakai állatles a vadőrrel.

Csütörtök: Kirándulás az 528 m magasban lévő szandai várhoz. A 13. századi erőd romjaitól csodálatos panoráma tárul a kiránduló elé. A Várhegy oldalában található geológiai ritkaságnak számító "andezit-orgona" megtekintése. Délután íjászat - az ősi magyar fegyver története, bemutatása, gyakorlati oktatás. Ismerkedés a palóc hagyományokkal: választás a kézműves foglalkozások közül. Este búcsútábortűz, szalonnasütés.

Péntek: "Jó palócok és tót atyafiak": Népi építészet és hagyományőrzés a szomszédos Terényben, ahol már évszázadok óta élnek egymás mellett szlovák és magyar nemzetiségűek. Hajó-harangláb, Szent-Györgyi Emlékhely, védett palóc házak. Látogatás egy falusi udvarban, lehetőség kecskesajt készítésére. Búcsú a tábortól, hazautazás.

INFORMÁCIÓ ÉS JELENTKEZÉS: 06/35-348-347, 06/20-200-8414, E-MAIL: SZANDAVAR@T-ONLINE.HU

Főoldal
Osztálykirándulás
Vakációs táborok
Erdei iskola
Osztálykirándulás
Vakációs táborok
Erdei iskola