VAKÁCIÓS TÁBOROK
Nyári táborozás a Szandavári Diáktáborban

1.nap: Érkezés a Budapesttől mindössze 75 km-re, a Cserhát szívében található, erdőkkel körülölelt hangulatos településre, Szandára. A szálláshely elfoglalása után tréfás falukutatási vetélkedő keretében ismerkedés a táborral és környékével: népi pincesor, palóc építészet, "A Máriácska káponka titka". Szabadprogram. Vacsora.
2.nap: Délelőtt lovaglás. A gyerekek futószáras oktatás során tehetik meg első lépéseiket a nyeregben. Bepillantás az állattartás titkaiba - az istálló és egy falusi udvar lakói. Ebéd után a Természetvédelmi Területen kialakított Tanösvény bejárása, majd az ehhez kapcsolódó feladatlapok kiértékelése. Vacsora után szabadprogram, játékos vetélkedők.
3.nap: Strandolással egybekötött egész napos autóbuszos kirándulás Palócföldön: Választás a csoport érdeklődésének megfelelően: Hollókő (Világörökség Múzeumfalu) - Ipolytarnóc (Őslénytörténeti Park) - Balassagyarmat (Palóc Múzeum, strand) - Szécsény (Forgách Kastély) - Pásztó (kolostormúzeum, strand) - Horpács (Mikszáth Emlékmúzeum) - Csesztve (Madách Kúria).
4.nap: Kirándulás az 528 m magasban lévő szandai várhoz. A 13. századi erőd romjaitól csodálatos panoráma tárul a kiránduló elé. A Várhegy oldalában található geológiai ritkaságnak számító "andezit-orgona" megtekintése.  A túrázást kedvelők számára a kirándulás folytatható tovább a béri állatkertig, ahol őshonos (őz, vaddisznó, dámszarvas, magyartarka, rackajuhok) és egzotikus állatokkal (láma, strucc, amerikai bölény, rhesus majom) lehet találkozni. A hazaérkezést követően íjászat - az ősi magyar fegyver története, bemutatása, gyakorlati oktatás, majd ismerkedés a palóc hagyományokkal: kézműves foglalkozás.
5.nap: A palóc néprajzi értékeket bemutató program - népviseletek, ünnepi hagyományok. Helyi népdalok tanulása, közös éneklés. Délután különböző sportversenyek rendezése (foci, ping-pong, röplabda, stb.), játékok, vetélkedők (Ki Mit Tud ? - Nógrádról és a palócokról). Vacsora után izgalmas éjszakai állatles a vadőrrel.
6.nap:"Jó palócok és tót atyafiak": Népi építészet és hagyományőrzés a szomszédos Terényben, ahol már évszázadok óta élnek egymás mellett szlovák és magyar nemzetiségűek. Hajó-harangláb, Szent-Györgyi Emlékhely, védett palóc házak. Kecskesajt készítés egy parasztháznál.  Este búcsútábortűz, szalonnasütés.
7.nap: Látogatás a Szandai Helytörténeti és Vadászati Múzeumban, ahol érdekes előadás egészíti ki a látványos bemutatót. Szabadprogram, lehetőség ajándékok, emléktárgyak vásárlására. Búcsú a tábortól, hazautazás.


INFORMÁCIÓ ÉS JELENTKEZÉS: 06/35-348-347, 06/20-200-8414, E-MAIL: SZANDAVAR@T-ONLINE.HU

Főoldal
Osztálykirándulás
Vakációs táborok
Erdei iskola